Det blev till slut för mycket för Iran.

För många israeliska örfilar.

Hämnden kom utan större förvarning denna gång.

Frågan nu är vilket svaret från Israel blir.

Foto: AA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

”Himlen över Bagdad har lysts upp”. Så löd CNN-ankaret Bernard Shaws nyhetsreferat från Iraks huvudstad när Gulfkriget bröt ut 1991.

På tisdagskvällen var det himlen över Tel Aviv som lystes upp av inkommande iranska missiler och israeliskt luftvärnssystem som gjorde sitt bästa för att skjuta ner dem. 

Det är andra gången på ett halvt år som Iran gått till direkt angrepp mot Israel. Ett tabu som bröts första gången i april efter att Israel dödat en högt uppsatt iransk befälhavare vid en attack mot Irans konsulat i Damaskus.

Den gången signalerade Iran i förväg att ett angrepp skulle komma. Inte så denna gång men USA hann under eftermiddagen förvarna om att en iransk attack var på gång.

Det tar bara drygt tio minuter för en iransk ballistisk missil att färdas från Iran till Israel. Det ska denna gång ha handlat om cirka 180 missiler.

Bilderna över Tel Aviv är de mest dramatiska Israel upplevt på länge, kanske sedan just Gulf-kriget då Irak attackerade staden med Scud-robotar.

Israel har sedan dess utvecklat avancerade system för att skjuta ner just inkommande raketer och missiler. Tidigare har de oftast kommit från Hamas eller Hizbollah, men inget av denna omfattning.

De första rapporterna tyder på att Israels försvarssystem fungerat väl även denna gång. USA hjälpte till även denna gång. Vid Irans attack i april sköts så gott som alla missiler och drönare ner.

Enligt CNN riktade Iran sin attack mot tre flygbaser och underrättelsetjänsten Mossads högkvarter utanför Tel Aviv. Iran gjorde ingen hemlighet av att det är en hämnd för Israels attacker mot främst Hizbollah den senaste tiden.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har dödats, många andra högt uppsatta Hizbollah-medlemmar har också slagits ut i de senaste veckornas israeliska offensiv som omfattat allt från en kommandoräd i början av september mot en av Hizbollahs viktigaste vapenfabriker, till exploderande personsökare och omfattande flygattacker.

Denne vecka har Israel även gått in med marktrupp i södra Libanon. Ett försvagat – det är på tok för tidigt att tala om ett besegrat – Hizbollah är också ett försvagat Iran. Hizbollah var alltid den viktigaste av Irans många arabiska proxy-grupper i det som kallas ”motståndets axel”.

Israel förnedrade också Iran i juli när Hamas politiska ledare Ismail Haniya dödades i Teheran. Han var Irans gäst, bodde i ett gästhus tillhörande Revolutionsgardet.

De första signalerna från Irans andlige ledare ayatollah Ali Khamenei efter Hassan Nasrallahs död var att Iran tänkte ligga lågt.

– Det är Hizbollah, som står vid rodret för motståndsstyrkorna, som får avgöra regionens öde, sa han.

Men det iranska ledarskapet drog tydligen slutsatsen att Iran måste straffa Israel för att bevara sin trovärdighet i regionen. Iran riskerade också bli en förlorare.

Så Iran kastade tärningen igen. Ett nytt direkt angrepp mot Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har ökat en hel del i popularitet på hemmaplan efter israelernas framgångsrika operationer mot Hizbollah.

Frågan nu är förstås hur Israel tänker svara på Irans nya attack. Det beror antagligen delvis på vilka skador kvällens missilregn orsakade.

Israel har bland annat med Hizbollahs exploderande personsökare visat hur djupt de penetrerat organisationen. Iranierna kan inte vara säkra på att israelerna inte gjort något liknande i Teheran.

Vid Irans förra angrepp – då över 300 missiler och drönare användes – så svarade Israel med ett begränsat angrepp mot en iransk radaranläggning.

Israelerna visade vad de är kapabla till och angrep mål långt inne i Iran. Hoppades att det skulle avskräcka Iran från vidare angrepp.

Våldets hårda logik i Mellanöstern säger att Israel nu kommer att vilja svara och straffa Iran igen. USA lär göra sitt bästa för att övertyga Netanyahu att inte överreagera.

Han har på sistone inte lyssnat på Washingtons önskemål.

https://www.expressen.se/kronikorer/mats-larsson/iran-och-israel-dansar-ater-pa-avgrundens-rand/