Det säkerhetspolitiska läget är det värsta sedan andra världskriget, säger statsministern. Men trots att försvarsbudgeten väntas fyrdubblas mellan 2015 och 2030 växer försvaret långsamt. Regeringens förslag till försvarsbeslut för de kommande fem åren är förvillande likt det föregående.

För tio år sedan satte riksdagen målet att Sverige ska ha två färdiga armébrigader. Nu, snart tio år senare, är det endast den 4:e mekaniserade brigaden i Skövde som är färdig. Det går långsammare framåt än regeringar och riksdag beslutat.

När ett nytt försvarsbeslut nu läggs fram av regeringen för de kommande fem åren är mycket av innehållet förvillande likt de försvarsbeslut som tidigare har fattats. Det påminner om en betydligt dyrare upplaga av försvarsbeslutet 2020. Målet är fortfarande att ha fyra armébrigader år 2030, flygvapnet är inte större, marinen väntar fortfarande på sina nya korvetter.

Visst finns det några nyheter i försvarsbeslutet. Det införs nya territorialförband för skyddet av Sverige, bemannade med tidigare värnpliktiga. Luftvärnet ska byggas ut och raketartilleri och drönare ska köpas in. Marinen ska få mer personal, så det kan bli dubbla besättningar på fartygen, och det satsas på rymdförmåga och innovation.

Men två av de viktigaste förslagen från Försvarsberedningen, med alla riksdagspartier bakom, sköts upp av regeringen. Det gäller ett nytt krigsförband i Norrland och målet att utbilda 12 000 värnpliktiga senast till 2032.

– Det är bråttom att bygga upp ett starkare försvar och det är fara i dröjsmål, sade försvarsminister Pål Jonson (M).

De uppskjutna satsningarna antyder något annat, men regeringen vill inte pressa Försvarsmakten mer när myndigheten säger att det inte kommer att gå.

Fokuset i det nya försvarsbeslutet ligger på sådant som inte gör sig på bild. Ammunition, bränsle, jaktrobotar, reservdelar, logistik, renoveringskapacitet. Det är sådant Försvarsmakten avlövades på under åren efter kalla krigets slut eller som slitits ut och som nu måste fyllas på. Utan det kan svenska soldater inte strida särskilt länge.

– Det är mer av ett stambyte och mindre av en fasadrenovering, sade Pål Jonson på pressträffen och medgav att han nog hade tyckt att det var roligare att inviga nya regementen eller annonsera nya krigsförband.

– Men vi får en högre utväxling genom att satsa på ammunition och förnödenheter, det är helt nödvändigt. Och Nato sätter ett hälsosamt tryck på oss, sade han.

Sveriges försvarsanslag(Miljarder kronor)

Nato kräver att medlemstaterna ska ha ammunition för minst 30 dagars strid i sina förråd, men det har få europeiska militärmakter. Ammunition är en bristvara som blir allt dyrare när många länder i världen rustar upp och det pågår stora krig.

https://www.dn.se/sverige/ewa-stenberg-forsvarsbeslutet-kommer-sannolikt-behova-goras-om/