I dag utsåg statsminister Ulf Kristersson mig till utrikesminister i Sveriges regering. Det är en stor ära att få möjligheten att arbeta för Sverige, svensk säkerhet och svenska intressen i världen. Men det är också en svår uppgift, i det svåraste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.
Jag kommer arbeta hårt för våra prioriteringar på det utrikespolitiska området, där stödet till Ukraina under de kommande åren alltjämt står överst. Parallellt fortsätter arbetet med Sveriges integrering i NATO, och med att stärka samarbetet i Norden, Baltikum och vårt övriga närområde.
Sverige har en viktig röst i världen, men svensk utrikespolitik ska vara bra för Sverige. Delansvar för världen, men fullt ansvar för Sverige. Det är en linje min företrädare Tobias Billström drivit och som jag kommer fortsätta driva.
På ett personligt plan vill jag också rikta ett varmt tack till Tobias för hans enastående arbete men också för all stöttning som jag fått genom åren — från MUF Skåne till riksdagen och regeringen. Det ska bli spännande att följa den fortsatta resan — vart den än bär!
Några ord om migrationen: Sedan regeringen tillträdde har vi arbetat för att få en hållbar politik som skapar förutsättningar för en bättre integration, men som också lockar fler talanger till Sverige.
Antalet asylsökande går i år mot de lägsta nivåerna på över 25 år. Vi har kortat handläggningstiden för arbetstillstånd för högkvalificerade från 101 dagar till under 30 dagar.
Jag är stolt över det arbete vi gjorde under det svenska ordförandeskapet för att nå en överenskommelse om EU:s asyl- och migrationspakt. Svåra gränsöverskridande frågor kan bara lösas tillsammans. Jag är också stolt över att vi numera prioriterar kvinnor, flickor och hbtqi-personer vid kvotuttag.
Men vi är fortfarande bara i början. Arbetet för en stram migrationspolitik måste fortsätta, liksom arbetet med att locka talanger från hela världen. Johan Forssell har alltså mycket att hugga tag i, och jag önskar honom varmt lycka till!

https://www.facebook.com/mariamalmerstenergard