Svensk inflation sjunker i augusti jämfört med föregående månads mätning. Inflationstakten enligt KPIF är nu 1,2 procent jämfört med samma period förra året.
Bra siffror, konstaterar SVT:s Alexander Norén.
– Kurvan är fin, den lutar stadigt neråt.
En inflationstakt på 1,2 procent enligt KPIF innebär att att inflationen fortsätter ligga under Riksbankens mål på två procent.
– Det var till och med lite lägre än vad experter gissat, säger Norén och fortsätter:
– Nu är snarast frågan om Riksbanken vid nästa räntebesked kommer behöva sänka mer än vad man tidigare har sagt.
Lägre priser på energi, mat och drivmedel
Lägre energipriser ligger bakom det mesta, enligt Caroline Neander, prisstatistiker på Statistiska centralbyrån, SCB, som presenterar inflationssiffrorna.
Livsmedelspriserna gick också ned i augusti. Även transportpriserna sjönk, bland annat priserna på utrikes flygresor, biluthyrning och drivmedel.
”Prissänkningarna motverkades bland annat av högre klädpriser, vilket är säsongsnormalt”, skriver SCB.
KPIF-inflationen, som Riksbanken använder i sitt inflationsmål, är ett underliggande mått på inflation där effekterna av boräntor har räknats bort.
Räknar man bort energipriserna låg KPIF-inflationen på 2,2 procent i augusti vilket är oförändrat jämfört med juli.
Inflationstakten föregående månad, i juli, var 1,7 procent enligt KPIF.
Oväntat många sommarvarsel
I dag kom också arbetslöshetssiffrorna för augusti månad. Arbetsförmedlingen konstaterar att varslen ligger på fortsatt höga nivåer och att arbetslösheten stiger.
I augusti varslades strax över 4 100 personer om uppsägning, jämfört med 3 400 samma månad i fjol. Det är ingen jättehög nivå normalt sett, men för att vara sommarmånaden augusti ändå en ovanligt hög siffra, den högsta sedan 2012.
”Det finns flera tecken på en svag arbetsmarknad, säger Lars Lindvall, prognoschef på Arbetsförmedlingen, i en skriftlig kommentar.
Men hans prognos är att arbetslösheten minskar igen nästa år i takt med att konjunkturen bedöms bli starkare.
I slutet av augusti var 360 200 personer, eller 6,8 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det är den högsta nivån sedan början av 2022.